maanantai 13. lokakuuta 2014

Hyvä ruoka, parempi mieli

Pitkän aikaa on pitäny tämä postaus jo kirjoittaa kun raakaruokinta tuntuu monien mielestä muistuttavan
lähinnä avaruustiedettä. Ja pakko nyt myöntää: itse en muista koska viimeksi olisin ihan oikeasti laskenut jotain. Netistä löytyy melko paljon valmiita taulukoita missä tarvittavat määrät on sanottu tyylin mg/EPkg (elopainokilo eli vaa'an näyttämä lukema) tai 10kg koira tarvitsee näin ja näin paljon. Silloin kun Hippi oli pentu tuli laskeskeltua pennun tarvitsemia määriä esim. kalsiumia, mutta muuten on kyllä kaikki tarjolla aika suoraan täällä netin ihmeellisessä maailmassa (lähdekritiikki on hyvä tietysti muistaa). Itse olen laiskasti laskenut kaikkien brassien painavan 10kg, näin on helppo ollut saada selville mm. sinkin ja A-,D- sekä E-vitamiinien tarve.






LISÄRAVINTEET

ADE-vitamiinien saannin olen ratkaissut hevosten vitamiiniliuoksella jonka olen laimentanut jotta koirille tarjottavat määrät eivät olisi ruiskulla millilitrojen laskemista. Itselläni on käytössä Biomillin Milka ADE-liuos, pullon ostan kolmen kaverin kanssa aina kimppaan koska kestää ihan älyttömän kauan yksinään käyttää tuota pulloa. Katiskasta löytyy selvät taulukot ADE-liuoksen laimentamiseen, meillä turautetaan ainetta joka sunnuntai ruoan joukkoon, helppo muistaa. Olen laskenut tarvittavan laimenteen artikkelin lailla D-vitamiin mukaan, 10kg painoisen koiran D-vitamiinin tarve päivässä on n. 7µg mikä tekee viikossa 49µg ~50µg laskujen helpottamiseksi. Ja tuolla määrällä liuosta tarvittaisiin 0,4ml, taas helpotetaan, liuosta otetaan 0,5ml mikä tekee pitoisuudeksi 62,5µg viikossa. Ja koska itsellä on 10ml mitta josta 0,5ml tulisi olla vitamiiniliuosta niin laimensin litkun 5%. Litran puteli eli 10dl nestettä mahtuu sisään, 5% prosenttista liuosta tulee kun laitetaan 0,5dl ADE-liuosta ja loput 9,5dl vettä. Säilytys jääkaapissa, ennen tarjoilua kunnon ravistus koska tuo ADE-litku ei tahdo veden kanssa kunnolla sekoittua.

Lisäksi syövät joka aterian kanssa Kelasin sinkkiä yhden tabletin eli 15mg. Jodin tarve täytetään merileväjauheella ja kalsiumin saavat jauheen muodossa. Magnesiumia koirat saavat treenipäivinä 100mg tabletit aterian joukkoon, Milla syö jumiutuessaan välillä viikon-kahden kuureja, mutta muuten annan raskaamman liikunnan yhteydessä.

SE VARSINAINEN RUOKA

Meillä koostuu ateriat melko pitkälti lihasta, ihan siitä syystä että meillä koirat syö raakaruokaa eivätkä barffaa (aloittevan on syytä erottaa nämä termit toisistaan, helpottaa tiedon keräämistä ja käsittelyä). Luut toimivat meillä hampaidenhoitovälineinä ja ajanvietteenä, eniten käytössä ovat broiskun kaulat ja siivet, kalkkunan kaulat ja hevosen luut. Ruokana on pääasiassa kalkkuna, (sika-)nauta, sisäelimet ja lohi, vähän kausituotteina syödään hevosta, lammasta ja riistaa. Kalaa ja sisäelimiä (yleensä maksaa, joskus lisänä munuaista) syövät molempia kerran viikossa. Useamman kerran viikossa tulee myös laitettua kananmunat ruokakuppeihin. Kuidun lähteenä käytän laiskana ihmisenä pellavarouhetta, joskus reippaasti jaksan askarrella kasvissoseita, mutta Millan allergioiden vuoksi niistä tulee varsin tylsiä.

Alla pari kuvaa miltä ateriat näyttää, punainen kuppi Millan, sininen Hipin ja musta Possun.

Ostin vahingossa valmis-mixin, Lihakas-pötkö, mukaan jauhettu myös luut/rustot jonka vuoski ei kalkkilisää. Lisänä merilevää ja sinkki (ei näy kuvassa).









Jauhettua lohta, kananmuna, kalkki, merilevä, pellavarouhe & sinkki.











Jauhettua maksaa, kananmuna, kalkki, merilevä, pellavarouhe & sinkki.











Sika-nauta jauheliha + jauhettuja sian kurkkutorvia (sekoitettuna), lohiöljy, merilevä, pellavarouhe, kalkki & sinkki.











Ja nyt joku tajuaa - hetkinen, kolme kuppia, neljä koiraa. Kyllä, Rex syö nappulaa. Nappulan kanssa saa lihaa tai kotiruoan jämiä, merkkinä tällä hetkellä Booster. On kokeiltu Golden Eaglea, Jahti & Vahtia, HauHau Championia ja mitä vielä. Meillä ei ole pakastintilaa mitenkään valtavasti ja Markus ei ole kovin innoissaan noiden kaikkien lisäpurnukoiden kanssa (yleensä Markus ruokkii Rexin ja minä pikkukoirat myöhemmin illalla) joten ollaan koettu helpommaksi pitää Rexi nappulalla. Mutta tiedäppä tuosta, ehkä Rexikin vielä joku päivä on raakaruoalla kokonaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti